A kaliforniai Stanford Egyetemen megalkotott robot hajóroncsok és elsüllyedt repülőgépekhez merül, ahová az emberek nem képesek. Az OceanOneK néven ismert robot lehetővé teszi kezelői számára, hogy ők is víz alatti felfedezőknek érezzék magukat.
Az OceanOneK elölről egy emberi búvárra hasonlít, karjaival, kezeivel és szemeivel 3D-s látással rendelkezik, és teljes színben rögzíti a víz alatti világot.
A robot hátulján számítógépek és nyolc többirányú hajtómű található, amelyek segítenek pontosan manőverezni a sérülékeny elsüllyedt hajóknál.

Az óceán felszínén tartózkodó kezelő irányítja az OceanOneK-t, a robot tapintó (érintés-alapú) visszacsatoló rendszere biztosítja az irányítójának , hogy érezze a víz ellenállását, valamint a műtárgyak körvonalait.
Az OceanOneK valósághű látványa és érintési képességei elegendőek ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, mintha a mélybe merülnének – anélkül, hogy a veszélyek és a hatalmas víz alatti nyomás kellene elviselniük.
A Stanford Egyetem robotikusa, Oussama Khatib és tanítványai mélytengeri régészekkel szövetkeztek, és 2021 őszén megkezdték a robot merülési tesztjeit. A csapat most júliusban fejezte be az újabb víz alatti expedíciót.
Az OceanOneK eddig egy elsüllyedt Beechcraft Baron F-GDPV repülőgépet, a Le Francesco Crispi olasz gőzhajót, egy második századi római hajót Korzika mellett, egy második világháborús P-38 Lightning repülőgépet és egy Le Protée nevű tengeralattjárót kutatott.

A Crispi körülbelül 500 méterrel a Földközi-tenger felszíne alatt található.
“Nagyon közel jársz ehhez a csodálatos szerkezethez, és valami hihetetlen amikor a robot megérinti: valójában érzed” – mondta Khatib, a Stanfordi Műszaki Iskola Weichai professzora és a Stanford Robotics Lab igazgatója.
Az OceanOneK csak a kezdete azoknak a technikai fejlesztéseknek, ahol a robotok olyan víz alatti kutatásokat végeznek, amelyek túl veszélyesek az emberek számára és segítenek nekünk teljesen új módon látni az óceánokat.

A kutatók a robot karjait olaj- és rugós mechanizmussal fejlesztették, amely megakadályozza az összenyomódást, amikor leereszkedik az óceán mélyére.
Az OceanOneK két új típusú kezet és megnövelt kar- és fejmozgást is kapott.

A projekt olyan kihívásokkal jár, amelyeket eddig más rendszernél még nem merült fel, mondta Wesley Guo, a Stanford’s School of Engineering doktorandusza.
“Sok gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy ezek a megoldások működjenek.”

A 2014-es ötletből született projektnek hosszú távú tervei is vanak. Az elveszett víz alatti városokhoz, korallzátonyokhoz és mély roncsokhoz terveznek expedíciókat. Az OceanOneK újításai a biztonságosabb víz alatti mérnöki projektek alapjait is megalapozzák, mint például a hajók, mólók és csővezetékek javítása.

A robot egyik közelgő küldetése egy elsüllyedt gőzhajó felfedezése a Titicaca-tóban Peru és Bolívia határán.

De Khatibnak és csapatának még nagyobb álmai vannak a projekttel kapcsolatban: a világűr.
Khatib elmondta, hogy az Európai Űrügynökség érdeklődését fejezte ki a robot iránt. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén működő érintés-alapú eszköz lehetővé tenné az űrhajósok számára, hogy precízebben dolgozzanak a robottal.

 

Forrás: https://edition.cnn.com/2022/07/30/tech/oceanone-diving-robot-scn/index.html

          Ashley Strickland  cikke alapján.