A Broadridge jelentése szerint a mesterséges intelligencia használata akár 20-30%-al is növelheti a bankszektor produktivitását. Az új technológiák kifejlesztése részben a pénzintézetek falain belül, részben külső fintech cégek segítségével fog lezajlani, állítja a cég.

Az új technológiai háttér kiépítése komoly összegeket és kiváló szakembereket igényel. Ezek megszerzése azonban nem lesz egyszerű feladat a bankok számára, amelyek küszködnek az elavult technológiával és a romló tőkearányos megtérüléssel. A bankok sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) 2016-ra az előző évi 12%-ról 8%-ra esett. A 10 legnagyobb bank ROE-je 2016-ban 5%-on stagnált, de 2017 első félévére 7%-ra javult, derül ki a Broadridge jelentéséből.

A pénzintézetek kénytelenek csökkenteni kiadásaikat, de ha nem szánnak elég pénzt az új technológiák kifejlesztésére, akkor a most használt költséges rendszerek tovább fogják emészteni az erőforrásaikat. A probléma megoldására számos pénzintézet fintech cégekkel áll össze, hogy megszerezzék a hiányzó szakismeretet és munkaerőt, ami az új rendszerek kifejlesztéséhez kell. Josh McIver, a ULedger vezérigazgatója elmagyarázta, hogy ez a kapcsolat azért is fontos, mert megosztja az új technológiák alkalmazásának kockázatát a pénzintézetek és a fintech cégek között.

A bankok maguk is nagy összegeket költenek az új rendszerek kiépítésére. A JP Morgan évi 9,5 milliárd dollárt költ technológiai újítások fejlesztésére – állítja a bank szóvivője.

A JP Morgan egyike azoknak a pénzintézeteknek, amelyek tech cégekhez fordultak az infrastruktúrájuk digitalizálásáért. A bank a Virtut, egy nagyfrekvenciájú kereskedő (HFT) céget kért fel, hogy gyorsítsa a kereskedők közti elektronikus kötvénykereskedelmet.

A pénzintézet egy rezidensi programot is elindított a fintech vállalatoknak, hogy segítse leküzdeni a big data, blockchain és machine learning használatakor felmerülő biztonsági problémákat. A Deutsche Bank egy új “innovációs laboratóriummal” segítené az új technológiákban rejlő lehetőségek feltárását.

A kereskedési adatok feldolgozásának költségei 2-4 milliárd dollárral csökkenthetők ezeknek a technológiáknak a használatával. A fintech cégekkel való kapcsolatok kiépítésével a pénzintézetek kihasználhatják a technológiai fejlődés előnyeit és megkülönböztethetik magukat versenytársaiktól, ezzel növelve a profitabilitásukat, derül ki a Broadridge elemzéséből.

Forrás: portfolio.hu